Linux Sunucularda Speed Governors ve Performans

Güç Seçenekleri Ne İşe Yarar?

Masaüstü işletim sistemlerinden de alışık olduğumuz güç seçenekleri ayarı, başta CPU hızı olmak üzere mümkün olan diğer özelliklerin de belli limitlerin altında tutulması ile enerji tüketimini düşürülmesine imkan sağlar. Böylelikle daha az akım çeken sistemler ile; mobil cihazlarda aynı şarjla daha uzun çalışma süresine ulaşılması, sabit cihazlarda ise enerji sarfiyatını düşürmek mümkün olabilmekte. Fakat iş sunucu tarafına geldiğinde öncelikli beklenti enerji verimliliğinden çok performans ise bu ayarı “yüksek performans” olarak güncellemeniz gerekiyor.

Enerji tüketimi ve performans ayarları hem BIOS seviyesinde hem de OS seviyesinde değiştirilebilir. Satın alım sürecinde özellikle belirtilmediği sürece varsayılan ayar, neredeyse tüm donanım üreticilerinde “Balanced” yani dengeli mod olarak gelir.

Bu konuda daha detaylı bilgiler için işlemci üreticilerinin teknolojilerine de göz atabilirsiniz. Intel Speed Select, Intel Speed Shift, Intel Turbo Boost, Intel Speed Step vb. AMD için de benzer teknolojiler mevcut.

Sunucularda Speed Governors ve Performans Etkisi

Bu makalemde sadece linux tabanlı sunucularda speed governors ayarlarını nasıl değiştirilebildiğine değineceğim. Windows sistemlerde grafik arayüz kullanıldığı için güç seçenekleri (power options) ile kolaylıkla değiştirilebiliyor.

Yüksek performans gereken iş yüklerinin çalıştığı sunucularda ise bu doğa ve ekonomi dostu faydalı seçenekler bize darboğaz olarak geri dönebiliyor. Enerji tüketiminin, sunucu performansından daha geri planda kaldığı durumlarda bu güç seçeneklerini her zaman en yüksek performansı sağlayacak şekilde ayarlamamız gerekir.

Öncelikle işlemcinizin hızını biliyor (Örn. 2.2 Ghz) ve “lscpu” komutunun çıktısında “base frequency” alanında daha düşük bir değer (600 Mhz) görüyorsanız, güç ayarlarınız yüksek performans modunda değil demektir.

Aşağıdaki komutu çalıştırarak hangi speed governors seçeneklerini kullanabileceğimizi kontrol edelim.

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors

Bu komut bize “performance, balanced, powersave” gibi bir çıktı dönecektir. Bu çıktıda yazan seçenekler arasından seçim yapabiliriz.

Birden fazla işlemciniz var ise komuttaki cpu0 kısmını değiştirebilirsiniz ama bu ayarların tüm işlemciler için aynı tutulmaması ciddi tutarsızlıklara sebebiyet verebilir.

Mevcut speed governor ayarımızı kontrol edelim.

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor

Bu komutun çıktısının “powersave” olarak döndüğünü varsayalım ve tek satırlık bir komut ile tüm işlemcilerimizi performans moduna ayarlayalım.

echo performance | tee /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_governor

Bu adımdan sonra mevcut speed governor ayarlarınızı yeniden kontrol ettiğinizde performance olarak döndüğünü göreceksiniz.

İkinci kontrol olarak tekrar “lscpu” komutu çalıştırdığınızda base frequency değerininin işlemcinizin maksimum hızına çıktığını görmeniz gerekiyor.

Yukarıda da bahsettiğim gibi bu ayarlar enerji tüketiminizi arttıracaktır. Yalnızca gereken durumlarda kullanmanız gereksiz enerji sarfiyatı yapmanızı ve doğayı korumanızı sağlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Photon OS

Son 1 senedir konteyner teknolojileri ile alakalı yazdığım makalelerde, bir şekilde bahsi geçen farklı konularda ...

VMware Sanal Makinelerde Disk UUID Görünmeme Sorunu

Disk UUID Nedir? UUID (Universal Unique Identifier) bir parmak izi gibi, “evrensel eşşiz tanımlayıcı” kelimelerinin ...

Kubernetes Nedir?

Kubernetes (K8s), konteyner uygulamaların dağıtımını, ölçeklendirilmesini ve yönetimini otomatikleştirmek için açık kaynaklı bir sistemdir. Bu ...

Linux Terminal Büyük Küçük Harf Duyarlılığını Kapatma

Linux terminal kullanırken TAB tuşu ile tamamlamak işimizi  kolaylaştırır fakat büyük-küçük harflere duyarlı olan terminal ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.