Linuxta Gnome Desktop, KDE, X Window System nasıl kaldırılır?

Bu makalemde Fedora, Red Hat EL ve CentOS linux üzerine kurulu Gnome Desktop, KDE ve X Windows System’i nasıl kaldıracağımızı anlatacağım.

Öncelikle bu özelliği kaldırma ihtiyacı neden doğar ona değineyim. Kullanım olarak masaüstüne ihtiyaç duymuyor, sadece komutlarla yönetim sağlayabiliyor ve işletim sisteminin kullandığı işlemci ve memory kaynakları azaltılmak isteniyorsa bu özelliğini kapatarak veya kaldırarak bir miktar da olsa gereksiz kaynak tüketimi ortadan kaldırılabilir.

Bunun için öncelikle işletim sisteminin Run Level (Çalışma Düzeyi) ini değiştireceğiz.

Run Level (Çalışma Düzeyi) )nedir ne işe yarar merak edenler BURAYA tıklayarak bu konu ile ilgili bir diğer makalemden meraklarını giderebilirler.

Öncelikle bir terminal penceresi açıyoruz ve masaüstü özelliğini devre dışı bırakmak için inittab içerisinden varsayılan çalışma düzeyine ait değerini değiştiriyoruz.

# vi /etc/inittab

vi text editor ü ile açtığımız inittab dosyası içerisinde id:5:initdefault: satırını buluyor ve aşağıdaki şekilde düzenliyoruz.

id:3:initdefault:

Bu işlem ile linux işletim sisteminin varsayılan çalışma düzeyini 5 ten 3 e indirdik. Böylece makineyi yeniden başlattığımızda masaüstü yerine komut satırı ekranı gelecek.

Eğer geçici bir süre masaüstü özelliğini devre dışı bırakmak istiyorsanız yapmanız gereken işlem burada sonlanıyor. Ama tamamen bu paketleri kaldırmak istiyorsanız aşağıdaki adımlara devam etmelisiniz.

İşletim sistemini yeniden başlattıktan sonra aşağıdaki komutu/komutları girerek paketlerin tamamen kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

X Windows System’i kaldırmak için;

yum groupremove “X Window System”

KDE yi kaldırmak için;

yum groupremove “KDE (K Desktop Environment)”

Gnome Desktop’ı kaldırmak için;

yum groupremove “GNOME Desktop Environment”

Bu komutlar sonrasında işletim sistemi ilgili paketleri kaldıracaktır.

Fatih ŞÖLEN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Tanzu vs Red Hat Openshift

Bu makalemde Kubernetes yönetim platformları VMware Tanzu ve Red Hat Openshift ürünlerinin karşılaştırmasını yapmaya çalışacağım. ...

VMware Photon OS

Son 1 senedir konteyner teknolojileri ile alakalı yazdığım makalelerde, bir şekilde bahsi geçen farklı konularda ...

Konteyner İşletim Sistemleri

Konteyner uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte bu konteynerların çalışacağı işletim sistemleri de daha küçük ve sadece ...

Linux Sunucularda Speed Governors ve Performans

Güç Seçenekleri Ne İşe Yarar? Masaüstü işletim sistemlerinden de alışık olduğumuz güç seçenekleri ayarı, başta ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: İçerik Korumalıdır !!