(VMware) Multipath Nedir?

Bu makalemi, aslında farklı bir makale içerisinde ek bilgi olması için multipath konusuna kısaca değinmek isterken, aslında tüm detayların önemli, birbiriyle bağlantılı olduğunu ve aslında çok önce yazmam gerektiğini farkettim, çok uzun olunca ayrı bir makaleye dönüştürdüm. Umarım sizler için faydalı olur.

Multipath Nedir?

Genel anlamda herhangi bir bağlantı için birden fazla pathi eş zamanlı yönetebilme işi multipathing olarak adlandırılır. Genel anlamda diyerek başladım çünkü farklı teknolojiler hatta farklı sektörlerde de aynı terim kullanılabiliyor.

Bu makalede bahseceğim multipath VMware ESXi storage bağlantılarında, eş zamanlı olarak tüm storage pathlerin yönetilebilmesi için yapılacak policy tanımları olacak. Eğer birden fazla path var ise kullanacağınız sisteme bu pathleri nasıl kullanacağının da belirlenmiş olması gerekir.

ESXi da multipath yönetimi için VMware NMP kullanılır, NMP(Native Multipath Plugin) kendi içerisinde iki alt plugin daha barındırır. Bu pluginlerden biri SATP diğeri PSP dir.

SATP (Storage Array Type Plugin) storage ünitesinden gelen pathleri izler herhangi bir arıza ya da hata dolayısıyla düşen path yerine yeni pathin seçilmesi işi bu plugin sorumluluğundadır. Dilerseniz manuel olarak SATP kuralları da oluşturabilirsiniz.

VMware 6.5 sürümü ve sonrasında neredeyse tüm storage üreticilerinin best practicelerine göre hazırlanmış SATP kuralları ön tanımlı olarak gelmekte…

PSP (Path Selection Policy) bu plugin de biraz önce bahsetmiş olduğum bu pathlerin nasıl kullanılacağını belirler.

VMware round robinde varsayılan olarak her 1000 IO da bir path switch edecek şekilde tanımlıdır. Storage ünitelerinde flash sürücüler kullanımın yaygınlaşması, storage contollerların işlemci güçlerinin artması ile birlikte artık çoğu üretici her 1 IO da 1 path switch edecek şekilde roundrobin tanımlanmasını öneriyor. (Bu işlemi arayüz kullanarak yapamazsınız.)

VMware ESXi için datastore multipath policy için 3 farklı seçeneğiniz mevcut;

Fixed – VMW_PSP_FIXED

Aktif/Aktif çalışan bir storage kullanıyorsanız varsayılan olarak bu politika seçilir. Bu ayarda istediğiniz herhangi bir aktif pathi seçebilirsiniz (Sistem açılışında otomatik olarak 1 path seçilir) ve sabit olarak bu path kullanılır. Seçtiğiniz path düşerse IO trafiği rastgele başka bir aktif pathe otomatik olarak geçer, eğer seçtiğiniz path yeniden aktif olur ise sistem tekrar seçtiğiniz pathi kullanmaya başlar. Storage pathlerinizi tek tek test etmek gibi bir işlem yapacaksanız da bu policy yi kullanabilirsiniz.

Most Recently Used – VMW_PSP_MRU

Aktif/Pasif yapıda çalışan controllera sahip storage üniteleri için varsayılan olarak bu ayar seçilir. Bu policy yalnızca bir path aktif olarak kullanılır, bu path düşene kadarda farklı bir path seçilmez. Düşen path geri geldiğinde ise trafik tekrar eski pathe aktarılmaz. Fixed ile MRU politikaları arasındaki fark budur.

Round Robin – VMW_PSP_RR

Bu politika aktif/aktif veya aktif/pasif farketmeksizin kullanılabilir, bunun için storage ünitesinin round robin destekliyor olması gerekir. Round robinde tüm pathler aktif olarak kullanılır, burada birden fazla path eş zamanlı kullanılacağından datastorelar üzerindeki IO’nun hangi mantıkta pathlere dağıtılacağı konusu gündeme gelir.

Birden fazla pathin eş zamanlı olarak kullanılması, kuyruklama operasyonlarını ve gecikmeleri azaltarak performans artışı sağlarken yedekliliğe de destek olur. Bu konuda basit bir benzetme yapmak gerekirse, 8 şeritli bir otoyol ile tek şeritli bir yolu kıyaslayabiliriz.

Multipath policy her host üzerindeki her datastore için ayrı ayrı ayarlanır, bu işlemlerin PowerCLI kullanarak toplu şekilde nasıl gerçekleştirileceği konusunda daha önce yazmış olduğum aşağıdaki makaleye göz atabilirsiniz.

Bu konuda aklınıza takılan birşey olursa yorum kısmından sorabilirsiniz, ilerleyen günlerde round robin policy için ince ayarlar konusunda bir makale daha yazacağım.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

VMware vSAN 8 Neler Yeni?

VMware Explore 2022 da vSphere 8 ile birlikte vSAN 8 de duyuruldu. vSAN 8 ile ...

VMware vSphere 8 Neler Yeni?

VMware Explore vSphere oturumları ile alakalı makalemde yeni vSphere sürümünün 30-31 Ağustos tarihlerinde duyurulacağını iletmiştim, ...

VMware Explore 2022 vSphere Oturumları

IT dünyasının en büyük etkinliklerinden biri olan VMworld pandemi koşulları sebebiyle 2019 yılından beri online ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: İçerik Korumalıdır !!