Sanallaştırma Nedir ? Neden sanallaştırma ?

Günümüzde sanallaştırmayı küçük şirketlerden, büyük şirketlere hatta evlerimizde bile sıkça görür olduk. İnsanları sanallaştırmaya iten şey nedir?

Sanallaştırma elde bulunan fiziksel donanımların mantıksal olarak ayrılarak birden fazla sanal makine şekline sokulup, kaynakları daha verimli kullanmak başta olmak üzere daha bir çok avantajı beraberinde getiren bir yazılımsal bir çözümdür diyebiliriz. Bu yazılımlar hypervisor olarak adlandırılırlar.

Sanallaştırma  sunucunuzun fiziksel kaynaklarını en verimli şekilde kullanmanıza olanak verir. Onlarca fiziksel makine yerine yüksek kapasiteli tek bir makine içerisine sanal olarak aynı sistemleri kurabilirsiniz. Böylece enerji, kablolama, soğutma, ve sunucuların kapladığı alandan büyük ölçüde tasarruf ve mobilite sağlar. Bakım, onarım, upgrade süreleri kısalır, high availability çözümleri kolaylaşır, olası bir afet veya bir arıza durumlarında downtime sürenizi saniyelere kadar indirir. Yedekleme / Yedekten geri dönme işlemlerini başlatmak 2 klik ile halledilebilinir.

Aşağıdaki tabloda bir datacenterın VMware ESX ile sanallaştırıldığında kaydedilen tasarruf oranlarını göreceksiniz.

Fiziksel Altyapı Sanal Altyapı Kazanç Oranı
37,248 Server 776 ESX Host 48:1
2483 Rack 28 Rack 88:1
25MW Power 0,5MW Power 48:1
6208 Core 74,496 Virtual CPU 1:12

Yukarıda tabloda gördüğünüz gibi 37,248 Fiziksel Sunucu yerine 776 Adet VMware ESX ile sanallaştırılmış sunucu kullanılarak 48 kat enerji tasarrufu sağlanmış.

2483 Rack yerine 28 Rack kullanılarak 88 kat yer tasarrufu sağlanmış. Ayrıca 500 KM uzunluğunda kablo, sanallaştırma sonrasında bakım-onarım bütçesinde ve yönetim kolaylıklarında da muazzam tasarruflarda sağlar.

Yönetim kolaylığında da tasarruf dedim çünkü zamanımız çok kıymetli… Bir işi en doğru şekilde ne kadar hızlı yaparsak, diğer işlerimiz için ve düşünmek için daha çok vaktimiz kalacaktır...

Fatih ŞÖLEN.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Power Actions 1.0

VMware Power Actions uzun zamandır takip ediyordum ve sonunda 1.0 sürümünün yayınlandığını görmek beni gerçekten ...

VMware vSAN 8 Neler Yeni?

VMware Explore 2022 da vSphere 8 ile birlikte vSAN 8 de duyuruldu. vSAN 8 ile ...

VMware vSphere 8 Neler Yeni?

VMware Explore vSphere oturumları ile alakalı makalemde yeni vSphere sürümünün 30-31 Ağustos tarihlerinde duyurulacağını iletmiştim, ...

VMware vSphere HA #6 Datastore Heartbeating

VMware vSphere HA makale serisine Host Failure Detection konusu ile devam ediyoruz. Eğer önceki makaleyi ...

11 yorum

  1. merhaba fatih bey

    sanallaştırma konusunda hazırlamış olduğum yüksek lisans tezim için sizin sitenizden yararlanmış bulunuyorum..

    gerçektende çok yararlı ve anlaşılır bir dille anlatmışsınız

    başarılarınızın devamını dilerim

  2. Adem Dargüner

    Selam Fatih Bey,

    Site içeriğiniz ve bilgilerin çeşitliliği hoşuma gitti.Umarım çalışmalarınız ve bilgi paylaşımınız devam eder. Esenlik dilerim

    iyi çalışmalar.

  3. Kasım Parlat

    Hocam elinize emeğinize sağlık o kadar makale okudum sizinki kadar anlaşılır ve duru olanı bulamadım… Verdiğiniz örnekte herşeyi özetlemiş harika olmuş cidden.

    Bende ilk yorumu yazan arkadaşta olduğu gibi üniversitede yapacağım sunum ödevim için araştırma yapıyorum bu bağlamda herkes tarafından anlaşılabilir olması çok önemli ve makaleniz de sunumum icin biçilmiş kaftan açıkçası 🙂 müsadeniz olursa kaynak göstererek alıntı yapmak isterim. Teşekkürler.

  4. Kasım Bey Merhaba

    Kaynak göstermeniz durumunda benim tarafımda bir sorun yok alıntı yapabilirsiniz.

    Hassasiyetiniz için teşekkürler.

  5. Öncelikle merhaba gerçekten paylaşmış olduğunuz bilgilerden yararlandım benimde arkadaşlarım bu işlerle uğraşıyorlar çokta başarılılar eğer yardımcı olacak ise www#cozumtek#com ‘ a başvurabilirsiniz.

  6. Semih Bey Merhaba

    Sizin adınıza sevindim, işimden de memnunum teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

  7. Faydalı kaynaklarınız için çok teşekkürler, sıkılmadan, konuyu anlayarak teker teker inceliyor ve öğreniyorum. Elinize sağlık, devamının gelmesi dileğiyle..

  8. servere sanallaştırma yaparak neden bölüyorüz ,bölmeden bütün programları yüklesek olmuyomu yani sanallaştırılmış makine hiç kurmasak..

  9. Yasin merhaba,

    Burada her zaman tek bir işletim sistemi söz konusu olmayabilir, mesela oracle linux makine ile herhangi bir microsoft hizmetini aynı makine üzerinde çalıştıramayacağın gibi aynı işletim sistemi içerisinde bile iki farklı servisi veya uygulamayı tek bir makinede çalıştırman bazı durumlarda mümkün olmayabilir. (Port çakışmaları vb. sebeplerden)

    Ayrıca sanallaştırma yaparak sadece makineleri bölmüş olmuyoruz, sunucularımızı donanım katmanından da ayırıyoruz. Böylece fiziksel makinenin değişiklikleri durumunda tüm işletim sistemleri ve işletim sistemleri üzerinde çalışan uygulamaları yeniden kurmak eski verileri yenilerine aktarmak gibi süreçlerden de kurtulmuş oluyoruz. Bununla birlikte bize getirdiği diğer yararları da makalede anlattım.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.