VMware ESX Server Nedir? VMware ESXi Server Nedir?

Bu makalemde çok detaya girmeden VMware ürünlerinden ESX ve ESXi dan bahsedeceğim. Ama önce VMware şirketi hakkında bir kaç küçük bilgi edinmekte yarar olduğunu düşünüyorum.

VMware şirketi 1998 senesinde California, Palo Alto da Diane Greene, Mendel Rosenblum, Scott Devine, Edward Wang, ve Edouard Bugnion tarafından kurulmuştur. Sanallaştırma konusunda her zaman ev kullanıcılarından, büyük ölçekli işletmelere kadar ilk akla gelen isim olmuştur. Türkiyedeki Distribütörü ayrıca eğitim ve sınav merkezi, benim de şu an çalışmakta olduğum Hayat Bilgi Teknolojileri’dir.

Çevremdekilerden duyduğum, gördüğüm kadarıyla en yaygın kullanılan VMware ürünü Workstation… Genel olarak VMware Workstation ürünü ile anılıyor fakat sanallaştırma alanında aklınıza gelebilecek her şeye karşılık bir VMware ürünü bulunuyor diyebilirim.

Şimdi VMware ESX ve ESXi ürünleri nedir ne yapar bunlardan bahsedeyim.

ESX/ESXi sanallaştırma yazılımlarında ( Örn. Workstation ) alışık olduğumuz modelin aksine, kullandığımız işletim sistemi üzerine kurulabilir bir sistem değildir. ESX ve ESXi linux tabanlı kendi başına bir işletim sistemidir.

ESX ile ESXi ürünleri arasında aynı yapıda çalışsalar da farklılıklar bulunuyor. ESXi ürünü ücretsizdir clone vs. gibi özellikler kısıtlanmıştır ve servis konsolu bulunmamaktadır bu yüzden third party uygulamalar (Örn. vRanger) çalışmamakta ve vCentera bağlanamamakta. Yine de bu haliyle de olsa küçük çaplı projeler ve demo ortamlar için yetip artacak düzeyde. Hatta bu özellikler bana yeter derseniz production networklerde bile kullanabilirsiniz. Ayrıca Dell gibi sunucu üreticileri ESXi versiyonunu embeeded olarak sunmakta.

ESX ise ücretli lisansla kullanılan başlıca High Availability, DRS gibi bir çok gelişmiş özelliğe sahip, ayrıca birden fazla ESX host sunucuyu vCenter ile tek bir ekrandan yönetilebiliyor.

Yalnız 4.0 versiyonu ile ESXi sürümüne de Agent lisansı uygulanabiliyor ve vCenter’a bağlanılabiliyor. Böylece ESXi host makinemiz de HA, DRS, Storage vMotion gibi özellikleri de kazandırmış oluyoruz.
( ESX ve lisanslanmış ESXi sunucular karışık şekilde bir vCentera bağlanılabilir ve yönetilebilir. )

Yapının kafanızda daha iyi canlanması adına bir örnekle özetleyeceğim.

Elimizde 8 çekirdekli 1 fiziksel CPU, 8 GB Ram, 1 TB HDD kaynaklarına sahip bir bilgisayar olduğunu varsayalım. Bu bilgisayara 8 adet birbirinden tamamen izole bir yapıda 1 vCPU, 1 GB RAM, 125 GB HDD kaynaklarına sahip makine oluşturabiliriz. ESX içerisinde ağ yapılandırması yapabilir, üzerindeki guest makinelerin ağ bağlantılarını da birbirlerinden izole şekle sokabiliriz.

Peki daha fazla sanal makine açamaz mıyız ? 9. makineyi açmak istersek ne olur ?

Tabiki açabiliriz. Ama toplam efektif kaynak kullanımını göz önünde bulundurmalıyız. Yukarıda belirtiğim özellikteki sunucu üzerinde 8 adet sanal makine çalışmasına rağmen kaynaklarının yarısından azı kadarını kullanıyorsa 16 adet 1 vCPU, 1 GB RAM, 125 GB HDD (Thin Provisioning) kaynaklarına sahip makine de oluşturabiliriz. Sınırları çok zorlamamak gerekir ama işin mantığını anlatabilmek açısından bu örneği verdim.
Buradaki mantık sanal makineler her ne kadar birbirinden izole bir yapı da da olsa bir sanal makinenin kullanmadığı CPU, RAM ve HDD kaynaklarını diğer sanal sunucular kullanabilmesidir. Bununla birlikte istersek bir sunucunun kaynaklarını sadece ona reserve edebilir diğer makinelerin kullanmasını da engelleyebiliriz.

VMware ESX Server, vCenter Server nasıl kurulur, nasıl yapılandırılır ? Sonraki makalelelerimde ekran görüntüleriyle bu konulara da yer vereceğim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Aria Nedir?

VMware Aria multi-cloud ortamlarınızı uçtan uca tek ortam üzerinden yönetmenize olanak sağlayan ürün ailesidir. Bildiğiniz ...

VMware vSAN 8 Neler Yeni?

VMware Explore 2022 da vSphere 8 ile birlikte vSAN 8 de duyuruldu. vSAN 8 ile ...

VMware vSphere 8 Neler Yeni?

VMware Explore vSphere oturumları ile alakalı makalemde yeni vSphere sürümünün 30-31 Ağustos tarihlerinde duyurulacağını iletmiştim, ...

VMware vSphere HA #6 Datastore Heartbeating

VMware vSphere HA makale serisine Host Failure Detection konusu ile devam ediyoruz. Eğer önceki makaleyi ...

10 yorum

  1. Kardeşim Makalelerini Takipdeyim Haberin olsun 🙂 Güzel Anlatmışsın 🙂

  2. Bu arada ;

    VMware ESX 4.1 sürümünden sonra piyasadan kaldırılacak. vSphere 5 adı altında ESXi olarak devam edecektir.

    Bilgilerinize.

  3. merhaba makaleleriniz güzel olmuş. kısa ve açıklayıcı. tebrikler. sitenizi bookmark ıma ekliyorum.

  4. Hocam yararlı bir makele olmuş, teşekkürler

  5. Aydınlatıcı bir yazı, teşekkürler.

  6. Güzel paylaşım çok işime yaradı…

  7. Hakkı Özdemir

    Fatih bey merhaba size bir sorum olacaktı.
    Unix tabanlı sistemlerde vmware platform’unda CPU larının %100 olarak kilitlenmesinin sebebi ne olabilir?Teşekkürler.

  8. Hakkı Bey Merhaba

    Öncelikle bahsettiğiniz unix tabanlı sistemler hangi dağıtımlar acaba ? Acaba VMware’in desteklediği dağıtımlar mı? VMware Tools kurulumları yapılmış ve düzgün olarak çalışıyorlar mı? Bu soruların cevabını, sanal makine ve hostun loglarını da buradan paylaşabilirseniz daha net cevap verebilirim.

    Bilginize.

  9. Dün gece FileCap yüklemek istedim ve interaktif videoda VMWare ESXi(server) ve VSphere(client olarak anlatiliyordu kafam almadi yarida kestim yani emeklemeden dayday yapmaya calisinca yere kapaklanmis hissettim ve bir aciklama arayisina girdim. Burada temel cok basit ve ESXi for Dummys kivaminda verilmis cok güzel Ben makina mühendisiyim ama yanlis bir bölüm okudugumu düsünüyorum keske 17 yil evvel PC teknoloji bu kivalarda olsaymis. Cok tesekkür ediyorum ilk isim evdeki Notebook kac cekirdekli onu ögrenip laptopu bir servere cevirmek buldugum EsXi egitim doslyalarindan olaya daha hakim olmak. Cok sagolun Fatih bey. Ah ulan ah ben simdi dogacaktim asil 🙂
    Iyi günler dilerim. Takipteyim artik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.