VMware ile dolu dolu 20 yıl

Herkese merhabalar

20. yılını kutladığımız VMware ile bu uzun zamanın nasıl geçtiğine bir bakalım istedim.

VMware 1998 de bir kaç üniversite arkadaşının kurduğu bir yazılım şirketi. Berkeley Üniversite’sinde okumuş bu arkadaşlar sektördeki açığı görüp, boşta yatan kaynakları nasıl daha verimli hale getiririz diyerek yola çıkmışlar. Benimde yıllar önce yazdığım bir makalede sanallaştırma ile ilgili yaptığımız bir projenin öncesi ve sonrası değerlerini görebilirsiniz. İlgili makalede yer almayan bir husus olarak soğutma maliyetindeki kazanımı da rack sayısı ile oranlayabilirsiniz.

Sanallaştırma Nedir ? Neden sanallaştırma ?

İlk VMware logosu;

VMware ilk ürününü 1999 yılında çıkardı. Bu ürün günümüzde de halen aynı isimle devam eden Workstation ürünüydü ve aynı şekilde bir windows veya linux işletim sistemi üzerinde çalışıyordu. Yalnız bu dönemlerde workstation’ın çok yavaş olduğunu bir çok yerden okuyabilirsiniz. O dönemdeki işlemcileri, memory hızlarını ve disk teknolojisini düşündüğümüzde yaptığı işe göre ben çok abartılacak bir yavaşlık olduğunu düşünmüyorum. Günümüzde işlemciler üzerinde sanallaştırma için geliştirmiş bir çok teknoloji bulunuyor, depolama birimlerinin hızlarını da o dönemle kıyaslamak yanlış olur.

Yıl 2001 olduğunda iki yeni versiyon çıkıyor. Bunlardan biri ESX, diğeri GSX. Bunlardan ESX’i bir çoğunuz biliyor olmalısınız, ESX yerini ESXi’a bırakmadan önce Red Hat Linux çekirdeği üzerinde çalışıyordu. GSX ise aynı işi bir Windows işletim sistemi üzerinde yapıyordu.

İlerleyen 5-6 yıllık dönemde GSX tamamen bitirilmiş, vCenter Server gelmiş, ESX 3.5 sürümüne kadar yükselmiş olacak.

Benim VMware ürünleri ile ilk tanışmam 2006 senesindeydi, açıkçası o zamanlar yatırım yapılmak istenmeyen test ortamları için VMware ürünleri kullanılmaya yeni yeni başlanmıştı. VMware’in sektöre bu boyutta yayılacağını söyleseler kimse inanmazdı desem çok yanlış olmaz diye düşünüyorum. 2008-2009 yıllarında bile ziyaret ettiğimiz müşterilerde ben sunucuyu fiziksel olarak göreceğim, dokunacağım diyen IT personeli yüzdesi ezici üstünlüğe sahipti diyebilirim. Bu arkadaşlar sonrasında ne büyük bir hata yaptıklarının farkına varmışlardır.

2008 yılında ESX 3.5 sürümü ile VMware’in çok hızlı yayılmaya başladığını söyleyebilirim. Bu tabiki benim şahsi görüşüm ama hem VMware tarafında hem de müşteri tarafındaki kırılma noktası bence 3.5 sürümüydü. Bu aşamadan sonra her yıl yeni bir ESX sürümü ile büyümeye devam etti. Bu dönemlerde vCenter da şimdi olduğu gibi değildi, sadece windows işletim sisteminde çalışıyordu, ayrı licensing server kuruyorduk.

Aklıma gelmişken yazayım, Update Manager ile işletim sistemlerini de update edebiliyorduk. Bu özellik neden kaldırıldı derseniz benim bildiğim kadarıyla açık bir nedeni yok ama Microsoftun sanallaştırma pazarına girmesi ve sataşmalarından dolayı olabileceğini düşünüyorum. Bir ara Microsoft’tan VMware den bahsederken onların management yazılımı (vCenter) bizim işletim sistemimizde çalışıyor vb. şeyler duyuyorduk. Basit satış ağızları.

ESX 4.1 sürümünden sonra tamamen kaldırıldı, yerini service console barındırmayan ve öncesinde ücretsiz olarak dağıtılan (Muhtemelen ar-ge operasyonuna büyük katkıda bulunmuştur) ESXi  olarak devam edildi. ESXi sürümü Red Hattan tamamen bağımsız bir linux çekirdeği üzerinde çalışıyordu. 2010 yılında ESX veya ESXi ile vCenter birleşimine vSphere adı verildi ve versiyon numaraları birlikte ilerlemeye başladı.

Aşağıda 2010 yılında yazdığım ESX ve ESXi arasındaki farkları görebilirsiniz.

VMware ESX Server Nedir? VMware ESXi Server Nedir?

2016 senesine gelindiğinde artık 18 yaşına giren VMware, kendisinin %85 ine sahip olan EMC şirketinin Dell’e IT dünyasında bugüne kadar yapılan en büyük satın alma operasyonu ile 67 Milyar USD’ye satılmasıyla yeni sahibi Dell ile tanıştı.

Günümüzde en basitinden kişisel bilgisayarlarda görebileceğiniz VMware Workstation, Apple Mac cihazlarda Fusion ürününden,

Sunucu donanım sanallaştırmasında vSphere ailesi, Network sanallaştırmada NSX, Storage sanallaştırmada vSAN, Masaüstü sanallaştırma, Monitoring, Otomasyon ve Raporlama için yine Horizon ailesi ve şu an tek tek sayamadığım bir çok ürün/ürün aileleri mevcut.

Şubat 2019 Güncelleme;

VMware’in hazırlamış olduğu eğlenceli 20. yıl sayfası için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

VMware 20 year Anniversary Timeline

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Explore 2023

VMware Explore 2023, kurumsal uygulamalar, bulut mimarisi, altyapı, EUC, network ve güvenlik ile ilgilenenler de ...

VMware Power Actions 1.0

VMware Power Actions uzun zamandır takip ediyordum ve sonunda 1.0 sürümünün yayınlandığını görmek beni gerçekten ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: İçerik Korumalıdır !!