VMware Proactive HA Nedir?

VMware vSphere 6.5 ile gelen yeniliklerden biri olan Proactive HA özelliğini nedir, nasıl kullanılır? Bu makalemde dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle VMware HA ne işe yarardı kısaca hatırlayarak başlayalım;

VMware HA, bir VMware Cluster altında çalışan ESXi hostlardan birinin networkten, storage bağlantılarından veya enerjiden izole olarak erişiminin kesilmesi durumunda, sorun yaşanan ESXi host üzerindeki sanal makinelerin diğer sağlıklı hostlar üzerinde otomatik olarak restart edilmesi özelliğidir.

Proactive HA ise; Dell, HP ve Cisco gibi desteklenen sunucularda tam izolasyon olmaksızın cihaz üzerindeki kısmi arızalar yaşanması durumunda, kısmi arıza veya arızalar yaşanan ESXi host üzerindeki sanal makineleri DRS marifeti ile sağlıklı ESXi hostlar üzerine aktif olarak taşınması özelliğidir. Burada sunucuların her zaman önerdiğimiz gibi customized isolar ile kurulmuş olması donanımlar üzerindeki uyarıların alınması için önemli.

Proactive HA

Network, Storage, Memory, FAN ve PSU arızaları için aksiyon alabiliyor. Yukarıda “kısmi arızalar” olarak belirtmiştim bu detayın kaçırılmaması gerekiyor. Network için bir interface’in, Storage için iki HBA dan birinin, PSU için 2 PSU dan 1 tanesinin arızalanması durumunda Proactive HA işini yapabilir.

Eğer tüm network adaptörleri veya tüm HBA’lar veya tüm PSUlar aynı anda arızalanır ise sunucudaki izole durumundan dolayı Proactive HA değil, VMware HA sorun yaşanan host üzerindeki sanal makineleri diğer hostlar üzerinde restart edecektir.

Proactive HA özelliği, VMware HA özelliğinin açıldığı ekrandan açabilirsiniz. Bu özelliği açtığınızda bir kaç küçük ayar yapmanızı isteyecektir.

Öncelikli olarak Automation Level ayarı bulunmakta, burada yukarıda bahsettiğim koşullarda alınacak aksiyonların otomatik olarak mı, yoksa manuel modda sadece DRS önerileri olarak mı gösterileceğini seçmeniz gerekiyor.

Remediation kısmında ise 3 ayar bulunmakta ama öncelikle Quarantine mode ve Maintenance mode nedir onlara değinelim.

Quarantine Mode yani karantina modu, sunucu üzerinde yukarıda bahsettiğimiz kısmı arızalar durumunda sunucu üzerinde mümkün olduğunca sanal makine çalıştırılmaması durumudur. Mümkün olduğunca diyorum çünkü cluster içerisinde kaynaklar yetersiz ve karantinadaki host üzerindeki problem seviyesi düşük ise karantinadaki host üzerinde de sanal makine çalışabilir.

Maintenance Mode yani bakım modu, hepimizin daha önceden de bildiği bakım operasyonları için kullanılan moddur. Bu modda olan ESXi host üzerinde powered on durumda sanal makine olamaz.

Bu kısmın anlaşıldığını düşünerek Proactive HA ayarlarına tekrar dönüyorum.

Quarantine mode for all failures

Bu ayar seçili olduğunda host üzerinde bildirilen arıza ne olursa olsun sorun yaşanan hostun quarantine moduna alınmasını sağlar.

Quarantine mode for moderate and Maintenance mode for severe failure (Mixed)

Bu ayar karma mod, problem yaşayan hostunorta seviye sorunlar için quarantine moda, ciddi sorunlar için maintenance moda alınmasını sağlar.

Maintenance mode for all failures

Bu ayarda ise host tarafından bildirilen sorun derecesine bakılmaksızın maintenance mode’a alınır.

Son ayar ise Provider seçimi olacak, burada zaten desteklenen bir sunucu marka/modeliniz var ise ilgili provider görünecektir. Sadece seçim yaparak ayar kısmını tamamlayabilirsiniz.

Makalemi burada noktalıyorum, son bir öneri olarak Proactive HA kullanacak iseniz ve DRS’i aktif olarak kullanıyor ve kurallar oluşturduysanız, kurallarınızda Must yerine Should olan seçeneklerle ilerlemeniz daha mantıklı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Explore 2023

VMware Explore 2023, kurumsal uygulamalar, bulut mimarisi, altyapı, EUC, network ve güvenlik ile ilgilenenler de ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

VMware vSAN 8 Neler Yeni?

VMware Explore 2022 da vSphere 8 ile birlikte vSAN 8 de duyuruldu. vSAN 8 ile ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.