VMware Project Pacific

Bu yıl VMware VMworld 2019 da bir çok ürün için büyük yenilikler duyuruldu ama benim şahsi görüşüm önümüzdeki dönemde en etkili olacak olan Project Pacific. Project Pacific’in VMworld 2019 ilk gününde VMware CEOsu Pat Gelsinger tarafından açılış konuşmasıyla duyurulması da bu görüşümü doğrular nitelikte.

Project Pacific nedir?

Project Pacific vSphere platformu ile Kubernetes’i entegre şekilde kullanmamızı sağlayacak.

Kubernetes cluster için kurulum, yapılandırma ve bakım operasyonlarının tümü VMware vSphere ortamı üzerinden gerçekleştirilebilir olacak. Burada ESXi sunucuların her biri bir Kubernetes Worker Node olarak davranacak. Kubernetes control plane’in de vCenter yönetiminde olacağı bir yapı oluşacak.

Project Pacific

Konteyner teknolojisi ve Kubernetes hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu makaleye kısa bir ara vererek aşağıdaki makalelerime göz atmanızı öneririm.

VMware’in 3 yıldır bu proje üzerinde yoğun şekilde çalıştığını vSphere üzerindeki neredeyse tüm bileşenlere dokunan bu yapı için 200 den fazla mühendisin bu proje için çalıştığı da bir diğer detay.

Project Pacific bizlere ne getirecek?

Bunu günümüzde sanallaştırma teknolojisi kullanan ama konteyner teknolojisi kullanmayan bir kurum için en basit haliyle bir örnekle anlatmaya çalışayım;

Web ve veritabanı sunucuları bulunan bir e-ticaret şirketinin olduğunu düşünün, kampanya vb. yoğunluk dönemleri için ya ihtiyacı karşılayacak kadar kaynağı -kullanılmayacak olsa da- önceden hazırda tutacaksınız ya da ihtiyaç oluştuğun anda ortama yeni sunucular ekleyeceksiniz. Gerçekleşen talebin tahminlerin üzerinde olması durumunda da çok hızlı olarak ortama yeni kaynak ya da vm ekleyebiliyor olmanız gerekiyor.

Önceden hazırda kaynak tutmak hem verimlilik hem de operasyon açısından mantıklı bir seçenek değil, ihtiyaç anında kaynakları oluşturma konusu da çok zahmetli olacaktır. Sanal makinelerin oluşturulması, konfigürasyonları, uygulamaların kurulması, network izinlerinin ve erişiminin ayarlanması, load balancer üzerinde de bir takım ayarlar yapılması vb. bir çok operasyonu da beraberinde getiriyor. Bunları talep anında gerçekleştirmeye çalışmakta gerçekten zor.

Konteyner mimarisinde yukarıdaki örnekteki durum karşısında Kubernetes ile ihtiyaç halinde ortama yeni konteynerlar eklenebilir, ihtiyaç azaldığında ise ortamdaki konteyner sayısı otomatik olarak azaltılabilir. Bu gerçekleşirken, yeni bir ayar yapmanız gerekmez.

Bu durumda bir Linux işletim sistemi üzerindeki konteynerda yazılım geliştiricilerin yapılandırdığı ve kurallarını koyduğu bir clusterdan altyapı yöneticisinin haberdar olması ve altyapı tarafında ihtiyaçları karşılayabilmesi ve planlayabilmesi için yazılım geliştiriciler ile yoğun bir iletişim gerekliliği ortaya çıkartır.

Özetle Project Pacific, hem konteyner hemde sanal makineleri bir arada native şekilde yönetecek bir vSphere ortamı sağlayacak.

Bu sayede yazılımcılar VMware ortamındaki sanal makine, datastore, host vb. detaylarla uğraşmaz iken, sistem altyapı yöneticisi de yazılım geliştiricilerin oluşturduğu clusterları yönetebilecek.

Konteynerlar izolasyonunun arttırılması

Konteynerlar arası izolasyon sanal makinelere kıyasla daha zayıftır.

Bildiğiniz üzere konteynerlar aynı işletim sistemi ve aynı linux çekirdeğini paylaşarak kullanırlar, bu da konteynerlar arası izolasyonu zayıflatır. Sanal makineler izolasyon konteynerlara göre çok daha iyidir.

vSphere Native Pod lar ile konteyner yapısında oluşan bu izolasyon zaafiyeti de ortadan kalkmış olacak. (Konteynerlar Pod içerisinde çalışırlar.)

vSphere API

Yukarıda bahsi geçen tüm kolaylıklar, herşeyi en önde karşılayan vSphere API sayesinde gerçekleşmekte. vSphere API sayesinde ilerleyen dönemde hem bulut servis sağlayıcılar hemde diğer yardımcı yazılımlar için de bir çok kolaylığı beraberinde gelecektir.

Konteynerlar hypervisor bağımsız olduğundan VMware vSphere üzerindeki bir Kubernetes Clusterı farklı bir hypervisor üzerine bile taşımak vb. operasyonları da yapmanın mümkün olacağını düşünüyorum.

Project Pacific için katılabileceğim bir beta program şu an mevcut değil. Açıkçası benim de çok merak ettiğim bir konu olduğundan sadece sunumlardan anlatıldığı kadarıyla yazmak beni çok memnun etmiyor. Test etme veya kullanma şansım olduğumda bu konuda teknik makale de paylaşmak isterim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Explore 2023

VMware Explore 2023, kurumsal uygulamalar, bulut mimarisi, altyapı, EUC, network ve güvenlik ile ilgilenenler de ...

VMware Photon OS 5.0

Daha önceki makalelerimde detaylı değindiğim PhotonOS 5.0 sürümü yayınlandı. Bu sürüm ile birlikte gelen yenilikler ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.