VMware vSphere with Tanzu Nedir?

Günümüzde Kubernetes ortamları için; altyapı yöneticileri sunucu, depolama vb. altyapıyı ve bu yapıda çalışan Kubernetes cluster için kubernetes yöneticileri bulunurken, yazılım geliştiriciler ise Kubernetes clusterında pod deployment ve servis yönetimlerini yapıyorlar.

Bu yapıda aslında birbiriyle doğrudan bağlantılı olan bu katmanların farklı ekranlar, farklı yöneticiler tarafından yönetilmesi ve entegrasyon olmaması sebebiyle her geçen gün karmaşıklaşan bir yapı haline dönüşme, yönetim, ölçeklenebilirlik ve tasarım zaafiyetlerine sebebiyet verecektir.

vSphere with Tanzu bu katmanları tek merkeze toplayarak tam entegre bir ortam oluşturmanızı sağlar.

vSphere with Kubernetes

Tanzu Mission Control ile hem mevcut sanal makinelerinizi hem de modern uygulamalarınızın konumlandırılacağı kubernetes altyapınızı; kurulumdan, güvenliğine kadar kadar tüm yaşam döngüsü süreçlerini yönetmenizi, izlemenizi sağlarsınız.

Native Kubernetes ya da diğer Kubernetes tabanlı çözümler ile vSphere with Tanzu’nun farkı nedir?

Eğer kubernetes mimarisi konusunda bilgi sahibiyseniz aradaki farkın ne olduğunu düşünüyor olmalısınız.

Burada VMware’i diğerlerinden ayrıştıran nokta; kubernetes yapısından alışık olduğumuz “Worker Node” yani modern uygulamaların compute resource ihtiyacını karşılayan nodeların VMware Tanzu da ESXi hostlara entegre edilmiş olmaları diyebiliriz.

Yani Podlar direkt olarak ESXi hostlarınızın üzerinde çalışır. Geleneksel sanal makineleriniz hostd üzerinde çalışırken, modern uygulamalarınız da VMware’in Spherelet’i üzerinde çalışmakta. (Kubernetes kubelet olarak düşünülebilir.)

VMware Tanzu ile infrastructure ve devops operasyonlarının tek ekrandan yapılmasını sağlaması, sunumlarda çokça kullanılan datacenter in a box bir çözüm sunarken legacy ve modern uygulamaların her ikisinin de kullanıldığı şu geçiş günlerinde en mantıklı çözümlerden biri diyebilirim.

Mevcutta yürüttüğüm bir proje sebebiyle Tanzu ile diğer çözümler arasındaki farkları, hem özellik hem maliyet bakımından inceleyeceğim eğer vakit bulabilirsem sonuçları da herkesin kolayca anlayabileceği şekilde buradan sizlerle paylaşmak niyetindeyim. Ürünler henüz çok yeni olduğu için belki 3 ay kadar bir zamanımı alacaktır.

Daha önce Project Pacific, Kubernetes ve konteyner mimarisi hakkında yazmış olduğum yazıları okumadıysanız göz atmanızı öneririm.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Photon OS 5.0

Daha önceki makalelerimde detaylı değindiğim PhotonOS 5.0 sürümü yayınlandı. Bu sürüm ile birlikte gelen yenilikler ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

VMware vSAN 8 Neler Yeni?

VMware Explore 2022 da vSphere 8 ile birlikte vSAN 8 de duyuruldu. vSAN 8 ile ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: İçerik Korumalıdır !!