VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu üzerinde storage kullanım senaryoları hakkında deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım.

Tanzu kısmına geçmeden önce kubernetes platformunuz ne olursa olsun, eğer VMware vSphere üzerinde çalışıyorsa, vSphere CSI plug-in’ini kullanabileceğinizi hatırlatmak isterim. Zaten kubernetes ile vSphere storage konusu tamamen bu plug-in üzerinden dönüyor.

Bu konudaki limitasyon ve uyumluluk tablosuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Compatibility Matrices for vSphere Container Storage Plug-in

Cloud Native Storage (CNS)

Cloud Native Storage VMware üzerinde kullanılan kubernetes platformlarında containerlarınıza atayacağınız depolama alanlarını kolayca yönetmenizi sağlar. Alışık olduğumuz VMware vSphere arayüzü üzerinden tam otomatik şekilde container iş yüklerine depolama alanları atamanızı ve yönetmenizi sağlar. Ayrıca yine alışık olduğumuz gibi VMware arayüzünden bu container volumeleri monitör de edebilirsiniz.

VMware vSphere ortamınızda yapısal bir değişiklik yapmadan, bir kaç adımda container native storage’a sahip olabilirsiniz.

Adımlar kısaca şöyle, dilediğiniz bir datastore’a bir tag atayacaksınız. Sonra bu tag için bir storage policy oluşturup, tag based placement ruleları aktif edeceksiniz. Tanzu oluşturacağınız namespace’in storage alanında bu tag için açtığınız policy yi seçerek volume provision edebilirsiniz. Bu kadar.

Container platformunuzu VMware sanallaştırma platformu üzerinde çalıştırmanız size storage yönetimi konumuzda muazzam esneklik sağlar. Bilindiği üzere kubernetes platformlarında kullanım senaryoları henüz oturmuş değil. Ya da oturmuş kullanım senaryoları her şirketin altyapısına uygun olmayabiliyor. Ayrıca bir çok storage üreticisi ve plug-in mevcut. Her çözümün her altyapıya uymaması, altyapı değişikliği tarafında çıkan maliyetler, aynı zamanda legacy sistemlerinde hayatlarına devam etmesi gibi çok çeşitlendireceğim örnekler sebebiyle, alt tarafta stabilitesinden emin olduğumuz, dinamik bir yapıda çalışan, uyumluluk (özellikle hardware compatibility) ve entegrasyon tarafında problemsiz VMware CNS’i tercih etmek en doğrusu olacaktır. Kubernetes platformlarının bir çoğunda çok ciddi ve acı tecrübeler edinmiş biri olarak bunu çok net belirtmek isterim.

Benzer konular networking için de geçerli o konuda da yakında makaleler yayınlayacağım.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Explore 2023

VMware Explore 2023, kurumsal uygulamalar, bulut mimarisi, altyapı, EUC, network ve güvenlik ile ilgilenenler de ...

VMware Photon OS 5.0

Daha önceki makalelerimde detaylı değindiğim PhotonOS 5.0 sürümü yayınlandı. Bu sürüm ile birlikte gelen yenilikler ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

VMware vSAN 8 Neler Yeni?

VMware Explore 2022 da vSphere 8 ile birlikte vSAN 8 de duyuruldu. vSAN 8 ile ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.