VMware Tanzu vs Red Hat Openshift

Bu makalemde Kubernetes yönetim platformları VMware Tanzu ve Red Hat Openshift ürünlerinin karşılaştırmasını yapmaya çalışacağım. Her iki ürün de temelde kubernetes platformu olduğu için çok büyük farklılıklar söz konusu değil. Bu makalenin amacı kişisel yorumlarımı da katarak sizleri bu konuda fikir sahibi yapmak. Biraz uzun bir makale olabilir, umarım keyif alırsınız.

Öncelikle karşılaştırmada fark oluşturacak bir detay olduğu için VMware Tanzu Mission Control hakkında hızlı bir bilgi verip, VMware tarafındaki farklı deployment modellerini tanıyalım.

Tanzu Mission Control

VMware Tanzu Mission Control farklı cloud ortamlarda dağıtık olarak çalışan Kubernetes altyapılarını tek noktadan işletebilmenizi sağlar. Yazılım geliştiriciler, sistem yöneticileri/mühendisleri gibi farklı ihtiyaçlara sahip ekiplerin de tek kontrol noktasından ihtiyaçlarını güvenli şekilde karşılayabilir. Bu sayede dağıtık ekipler ve altyapıları konsolide bir şekilde izleyebilir, yönetebilirsiniz. Mission Control, AD entegrasyonu için Lightwave kullanmakta, bu konu ile alakalı daha önce yazmış olduğum makaleye de göz atmanızı öneririm. (VMware Project Lightwave)

VMware Tanzu Kubernetes Grid

Tanzu Kubernetes Grid’i dilerseniz Amazon, Azure gibi cloud servis sağlayıcılarından, dilerseniz de kendi altyapınızda çalıştırabilirsiniz.

VMware Tanzu Kubernetes Grid Service

Bu model Kubernetes altyapınızı direkt olarak VMware vSphere üzerinde ve neredeyse tam entegre çalıştırmanızı sağlar. VMware vSphere sanallaştırma platformunda hali hazırda bulunan content library, SSO özelliklerini ve tabiki computing, networking, storage tarafındaki tüm esnekliği, HA, DRS gibi verimli cluster teknolojilerini de kullanarak Kubernetes altyapınızı zirveye çıkarabilirsiniz.

Bu modeller ile ilgili daha önce yazdığım aşağıdaki makaleye göz atabilirsiniz.

Tanzu için öne çıkan farklılıklar :

  • VMware tarafında işletim sistemi tarafında Red Hat’e göre daha özgürsünüz. VMware Photon OS kullanabileceğiniz gibi Red Hat, Ubuntu, Centos hatta Amazon Linux da tercih edebilirsiniz.
  • Tanzu container networking olarak Calico
  • Container Image Registry olarak VMware Harbor kullanmakta.

VMware Harbor ile ilgili yazdığım makalelere göz atmak isterseniz blogtaki harbor etiketine tıklayabilirsiniz.

Red Hat Openshift

Red Hat Openshift ile kurulum konusunda bir çok alternatif mevcut. Tüm büyük public cloud servis sağlayıcılarına ve neredeyse tüm sanal, fiziksel platformlarda on-prem altyapılara kurulumu birden fazla yöntem ile yapabilirsiniz.

Openshift tarafında iki farklı kurulum yöntemi mevcut,

Installer-Provisioned

Daha kısıtlı özelleştirme imkanı ile çok hızlı kurulum yapmanızı sağlayan yöntem.

User-Provisioned

Tam özelleştirilebilir ama kurulumun çok daha uzun sürdüğü yöntem.

Aşağıda kurulum yapılabilen platformlarda IPI ve UPI seçeneklerini destekleyenleri de satır sonlarında belirttim.

Red Hat Openshift Cluster Kurulabilen Platformlar

  • Google Cloud Platform (GCP)
  • Amazon Web Services (AWS)
  • Microsoft Azure
  • VMware vSphere
  • Red Hat Virtualization (RHV)
  • IBM Z / LinuxONE (z/VM) / UPI
  • Red Hat OpenStack Platform (RHOSP)
  • IBM Z / LinuxONE (Red Hat KVM) / UPI
  • IBM Power Systems
  • Doğrudan fiziksel sunucular üzerine Bare-Metal / UPI & IPI

Red Hat Openshift’in de grafik arayüzü (Openshift Console) mevcut. Yalnız bu console her bir cluster için ayrı olarak çalışıyor. Farklı clusterları -şu an için- Openshift Console ile tek noktadan yönetmek mümkün değil.

Openshift için öne çıkan farklılıklar:

  • Kubernetes gelişiminde Red Hat’in etkisi ve desteği göz ardı edilemez seviyede
  • Container networking için Openshift SDN ve OVN-Kubernetes alternatifleri mevcut
  • Image registry olarak yerleşik Openshift Container Registry kullanmakta
  • İşletim sistemi tarafında Red Hat Core OS limitasyonu bulunuyor
  • Storage tarafında Openshift Container Storage, NFS, GlusterFS, Openstack, VMware vSphere storage kullanma esnekliğine de sahipsiniz.

Son yorumlarım ve kapanış

Yazımın başında belirttiğim gibi bu makalede bir kazanan aramadık, amacım karşılaştırma yaparak her iki konuda da sizlere bilgi aktarabilmekti.

Yıllardır Red Hat işletim sistemleri ve yazılımlarını VMware ortamlarında hepimiz sorunsuzca kullandık. Red Hat Openshift için hem Red Hat Virtualization hem de VMware vSphere ortamı üzerinde kurulumlar yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim, VMware vSphere üzerinde de Red Hat Openshift harika çalışıyor. Her iki şirketin ürünleri birbirlerine rakip olsa da şirketler uyum ve destek içerisinde geliştirmelerini gerçekleştirmekteler. Tabii ki aynı üreticiden çıkan ürünlerin entegrasyonları daha başarılı olabilir ama burada vendor lock-in dengesini de korumak gerek.

Hangi ürünü seçerseniz seçin, ihtiyaçlarınız, mevcut altyapınız -bazen bütçeleriniz :)- sizleri çok farklı yerlere sürükleyebiliyor. Seçeceğiniz deployment modele göre, kurulum yapacağınız altyapıya göre her iki ürünün de öne çıkan noktaları farklılaşabilir. İhtiyaçlarınız, altyapınız ya da potansiyel altyapı/lisans yatırımınızı iyi bir analiz ve planlama sürecinden geçirirseniz sizin için doğru platformu seçmeniz o kadar kolay olacaktır.

Umarım aradınız cevabı bu makalede verebilmişimdir. Sabırla okuduğunuz için teşekkürler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Photon OS 5.0

Daha önceki makalelerimde detaylı değindiğim PhotonOS 5.0 sürümü yayınlandı. Bu sürüm ile birlikte gelen yenilikler ...

VMware Power Actions 1.0

VMware Power Actions uzun zamandır takip ediyordum ve sonunda 1.0 sürümünün yayınlandığını görmek beni gerçekten ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.