VMware vCenter HA Konfigürasyonu

vCenter HA, vCenter Server’ınızı aktif / pasif çalışan bir cluster hale getirip bir sorun olması durumunda ikinci node üzerinden çalışmaya devam etmenize olanak sağlayan bir özelliktir. vSphere HA ile karıştırılmaması gerekiyor, vSphere HA yine eskisi gibi Cluster özelliklerinden konfigüre edilmekte, bu özellik yalnızca vCenter sunucunuz için geçerli.

Bu makalede VMware vSphere 6.5 ile birlikte gelen vCenter HA özelliğinin nasıl yapılandırılacağını anlatacağım.

Ön gereksinimler

  • vSphere 6.5 veya sonrası bir sürüme sahip VCSA
  • vCenter Server da en az 4vCPU ve 16 GB vMem kaynak
  • VCSA üzerinde SSH erişiminin açık olması
  • vCenter HA için management networkünden farklı subnette olacak çalışacak yeni bir virtual port group
  • Ağ erişiminde 10 ms altında latency
  • HA networkü için 3 adet statik ip adresi
  • Minimum 3 host

Öncelikle vSphere clientta sanal makinelerimizin de yer aldığı sol taraftaki dizinde en tepedeki vCenter Serverın adına tıklayıp Configure Tabına gidiyoruz. Configure tabındaki sol menüden de vCenter HA kırılımına tıkladığımızda, 3 kolay adımda tamamlayabileceğimiz, vCenter HA şeması ve gereksinimler ile birlikte çok açıklayıcı şekilde karşımıza çıkıyor.

Set Up vCenter HA’e tıkladığımızda kurulum sihirbazı karşımıza geliyor.

Burada benim vCenter Server kendi yönettiği hostlar altında çalıştığı için ilk kısım (Active Node) otomatik olarak geldi.

Eğer sizin mevcut vCenter Serverınızın çalıştığı sanal makine kendisinin yönetmediği hostlar üzerinde çalışıyorsa, bu kısımda sizden vCenter sanal makinesinin çalıştığı hostların yönetimine sahip vCenter Server için oturum açma bilgisi isteyecektir. Bu bilgileri doğru şekilde yazarsanız Active Node alanı otomatik olarak doldurulacaktır.

vCenter HA kurulurken mevcut vCenter Server üzerinden 2 clone çıkartılmakta, bu clonelardan biri Passive Node diğeri ise Witness olacaklar. Bu cloneların otomatik oluşturulması için bu ekrandaki checkbox işaretli gelmekte, bu alanda herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok.

Passive Node ve Witness node için üstte görünen EDIT butonlarına tıklayarak gerekli bilgileri dolduruyoruz.

Compute resource, storage ve network ayarlarını tamamladıktan sonra ip yapılandırmasını yapmak adına Next’e tıklıyoruz.

Benim ortamımdaki network

DPG_Server Network, vCenter Server makinesinin de bulunduğu sunucular için kullandığım network, 10.1.1.0/24

DPG_vCenterHA, vCenter HA için yeni oluşturduğum internet ve diğer vlanlara erişimi olmayan izole network, 10.20.1.0/24

Ip yapılandırmasını da yaptıktan sonra Finish’e tıkladığımızda tasklara Deploy vCenter Cluster ve clone taskının düştüğünü görebilirsiniz.

İşlemler tamamlandığında vCenter iki yeni sanal makine ortama eklenmeli

vCenter HA Nasıl Çalışır

Aktif ve pasif node arasında belirlediğimiz HA network üzerinden senkron database replikasyonu ve asenkron file replikasyonu yapılır. Pasif makine üzerindeki management networkü disconnected durumda bekler.

Witness server sadece HA network kullanır, aktif ve pasif node’un sağlık ve erişilebilirliğini kontrol edip, gerekmesi durumunda pasif node’un management networkünü aynı ip management ip adresi ile devreye alır.

Kurulum sırasında oluşturulan bu makinelerin aynı hostlar üzerinde çalışmaması için DRS üzerinde otomatik olarak vm/host rule oluşturulur.

Çalışma prensibinden de anlayacağınız üzere, clusterdaki bu nodeların farklı hostlar, farklı datastorelar üzerinde durması gerekiyor ki fonksiyonlarını tam olarak yerine getirebilirsin. Bu nedenle ilgili DRS kuralı üzerinde bir değişiklik yapmamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Explore 2023

VMware Explore 2023, kurumsal uygulamalar, bulut mimarisi, altyapı, EUC, network ve güvenlik ile ilgilenenler de ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

VMware vSAN 8 Neler Yeni?

VMware Explore 2022 da vSphere 8 ile birlikte vSAN 8 de duyuruldu. vSAN 8 ile ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.