VMware vSAN Kapasite Dengeleme

VMware vSAN ve benzeri tüm dağıtık mimaride çalışan storagelarda, storage nodelarınız veya aygıtlarınız arasında kapasitenin dengeli şekilde dağıtık olması beklenir. Bu dağıtım sizin nodelar üzerindeki kapasiteyi dengede tutmanızın yanı sıra performansı da verimli kullanmanızı sağlar. Ortamınızdaki kapasitenin arttırılması, aygıt kaybından dolayı kapasitenin azalması gibi durumlarda da yeniden dengeleme işleminin yürütülmesi gerekir. Ayrıca verinizin yedekliliği için de nodelar üzerinde kopyaların doğru bir şekilde konumlandırılması için de bu dağıtım/dengeleme işleminin akıllı bir şekilde yapılması olmazsa olmazdır.

VMware vSAN nodelar üzerindeki bu dengeleme işlemini hem ilk veri konumlandırma anında, hem de daha sonrası için otomatik olarak yönetir. VMware vSAN dengeleme işini temelde iki farklı yöntemle gerçekleştirir. Bu iki yöntem ve vSAN 6.7 U3 sürümü sonrasındaki değişiklikler hakkında bilgi aktarmaya çalışacağım.

vSAN Reactive Rebalancing (Reaktif Yeniden Dengeleme)

Bu özellik ayarlanabilir bir özellik değildir ve her zaman aktiftir. Herhangi bir depolama aygıtının kapasite kullanımı %80 veya daha üzerine çıkarsa, buradaki veriler daha düşük kapasite kullanımı olan aygıtlara doğru dengelenecek şekilde konumlandırılır. Eğer tüm birimlerin doluluk oranı %80 ve üzerinde ise herhangi bir aksiyon alınmaz. Bu dengeleme yöntemindeki ölçü depolama aygıtının %80 ve üzerinde doluluğa sahip olmasıdır.

vSAN Proactive Rebalancing (Proaktif Yeniden Dengeleme)

Bu özellik ise depolama aygıtları arasındaki kapasite kullanım farklılıklarını kontrol eder. Buradaki örneklerde kolaylık olması açısından varsayılan değeri yani %30’u baz alıyorum. Bu ayarı dilerseniz %20 ile %75 arasında değiştirebiliyorsunuz. Depolama aygıtlarının birbirlerine olan kapasite farklılıklarının %30’un altında olmasını sağlar. Bir depolama aygıtı ile diğeri arasında kapasite farkı %30 ve üzerinde ise farkın düşürülmesi adına dengeleme işlemi yapılır. Dengeleme işlemi, fark sizin belirttiğiniz thresholdun yarısına ininceye kadar devam eder. Örnekle; %30 için, storage aygıtları arasındaki farkın %15’e gelmesi ile dengeleme işlemi tamamlanır. Bu yöntemdeki ölçü depolama aygıtları arasındaki farkın %30 ya da sizin belirlediğiniz oranın üzerinde olmasıdır.

Proactive Rebalancing vSAN 6.7U3 sürümü öncesinde RVC console veya vCenter arayüzünden manuel olarak çalıştırılıyordu. Rebalancing işlemi 24 saat içerisinde tamamlanamazsa, işleme devam edilmiyordu.

Rebalancing işlemi, I/O performansını olumsuz etkileyebileceğinden, yoğun iş yükleri olmayan zaman aralıklarında yapılmalıdır.

vSAN Automatic Rebalancing (Otomatik Yeniden Dengeleme)

Bu özelliğin Proactive Rebalancing işleminden işlev olarak farkı bulunmuyor. VMWare vSAN 6.7U3 sürümü ve sonrası için bu konuda herhangi bir manuel işlem yapamıyorsunuz. VMware vCenter üzerinden Configure>vSAN>Services>Advanced options ekranına gidip “Automatic Rebalance” özelliğini aktif hale getirmeniz gerekir.

Eğer bu özelliği aktif hale getirmezseniz sadece yukarıda açıkladığım Reactive Rebalancing özelliğini çalışır. Bu özelliği bir kez aktifleştirildiğinde, vSAN Health kısmında rebalancing ile alakalı alarm üretilmez.

Rebalancing threshold’u ne kadar düşürürseniz, o kadar fazla rebalancing işlemi yapılacağından performansınızı olumsuz etkiler. VMware; Automatic rebalancing threshold’unu %30 altına düşürmenizi bu nedenle tavsiye etmez.

Umarım faydalı bir makale olmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Explore 2023

VMware Explore 2023, kurumsal uygulamalar, bulut mimarisi, altyapı, EUC, network ve güvenlik ile ilgilenenler de ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

VMware vSAN 8 Neler Yeni?

VMware Explore 2022 da vSphere 8 ile birlikte vSAN 8 de duyuruldu. vSAN 8 ile ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: İçerik Korumalıdır !!