VMware vSphere 6.7 Yayınlandı

Bugün VMware vSphere 6.7 sürümü yayınlandı. Bu sürümde neler değişmiş, elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

  • vCenter Server Appliance için, verimlilik ve deneyimi arttırmak adına, bir template üzerinden birden fazla vCenter deploy edebilme ile daha kolay bir yönetim, hatta yedekleme-yedekten geri dönme operasyonları çok daha kolay bir hale getirilmiş.
  • Enhanced linked mode ile External PSC veya bir load balancer ihtiyacı olmaksızın 15 vCentera kadar tek ekrandan yönetim yapılabilmekte.
  • vCSA (vCenter Server Appliance) tarafında yapılan ciddi performans iyileştirmeleri var.

vCenter 6.7, 6.5 sürümüne kıyasla 1 saniyede yapılan operasyonlar değerlendirildiğinde 2 kat daha hızlı. Buna rağmen 3 kat daha az memory kaynağı tüketiyor. Ayrıca DRS ile ilgili operasyonlar da 3 kata kadar hızlandırılmış.

Bu performans iyileştirmeleri vCenter ile bağımlı çalışan diğer uygulamalar için de ciddi bir fark oluşturacaktır.

  • vSphere Quick Boot özelliği, artık hypervisor restartları için sunucuların hardware init sürelerini beklemeyeceğiz. Bu da upgrade vb. operasyonlarda çok ciddi zaman kazandıracak.

Açıkçası benim en çok hoşuma giden yenilik bu oldu, sanal bir ortamda bir işletim sisteminin restart süresi 1 dakikanın altındayken ve biz bu duruma ciddi bir şekilde alışmışken 🙂 upgrade vb. operasyonlar için fiziksel hostu restart ettiğimde geçen süre bana hep çok uzun gelir, bu hem sinir bozucu hemde onlarca hostun olduğu ortamlarda çok ciddi zaman kaybettiren bir durum. Bu özelliği şimdilik her sunucu desteklemiyor, Dell 13. jenerasyon(2-3 sene içerisinde) ve sonrası için benim tarafımdan tasarlanmış bir ortamınız var ise içiniz rahat olabilir 🙂

  • Bir diğer yenilik major upgrade operasyonlarında host 2 kere restart oluyordu, artık 1 kez restart yeterli oluyor. Ayrıca bir üstte bahsettiğim Quick Boot özelliği ile de bu 1 kez yapılan restart işlemi çok kısa bir sürede tamamlanıyor.
  • HTML5 vSphere Client tarafında artık günlük operasyonların haricinde NSX, vSAN, Update Manager gibi ürünleri de yönetebilir durumdayız.

Beni en çok rahatsız eden konu buydu, bir an önce tüm fonksiyonların HTML5 client üzerinden yapılabilmesi gerekiyor. 6.5 sürümü ile C# client tamamen kaldırılmış, Adobe Flash desteği ise uzun yıllar önce bütün browserlar tarafından bırakılmışken halen bazı operasyonlar için Web Client’a gitmek zorunda olmak hiç hoş olmuyor. C# (Thick) Clientı hala kendini aratıyor 🙂

Yukarıda bahsettiklerim haricinde sanal makineler için vTPM 2.0, farklı vCenterlar arası vMotion işlemleri için encryption, Nvidia Grid vGPU için yeni özellikler, vSphere Persistent Memory, Native 4kn disk, RDMA ve NVMe için Intel VMD destekleri getirilmiş.

Ayrıca 62 yeni esxcli komutu da aramıza katılmış durumda. (İlgili makaleyi aşağıda görebilirsiniz.)

VMware vSphere 6.7 – Yeni esxcli Komutları

Vakit bulursam diğer konuları da ayrı bir makale olarak ele almayı düşünüyorum.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Explore 2023

VMware Explore 2023, kurumsal uygulamalar, bulut mimarisi, altyapı, EUC, network ve güvenlik ile ilgilenenler de ...

VMware Power Actions 1.0

VMware Power Actions uzun zamandır takip ediyordum ve sonunda 1.0 sürümünün yayınlandığını görmek beni gerçekten ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

2 yorum

  1. hocam merhaba 6.7 sürümüne geçelim mi ? daha erken dersen bekleyelim

  2. Kürşad Bey merhaba;

    Benim şahsi görüşüm canlı ortamınız için bir süre daha beklemeniz yönünde olacaktır. Test ortamınız mevcut ise ilgili yükseltmeyi yapabilirsiniz. Aşağıda ilgili sürüm notlarının linkini bulabilirsiniz, burada bilinen hatalar vb. bir çok bilgi mevcut. Aşağıdaki döküman sizin kararınız için referans olabilir.

    https://docs.vmware.com/en/VMware-vSphere/6.7/rn/vsphere-esxi-vcenter-server-67-release-notes.html

    Bilgilerinize.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.