VMware vSphere HA #3 Host Isolation Response

VMware vSphere HA makale serisine Host Failure Detection konusu ile devam ediyoruz. Eğer önceki makaleyi okumadıysanız, aşağıdaki ilk makaleden başlamanızı öneririm.

vSphere HA Host Isolation Response

Önceki makalelerimde detaylarını aktarmaya çalıştığım, vSphere HA’in izole hostlar üzerinde alacağı aksiyonları/davranışları özelleştirebilmekteyiz. Bunu HA Cluster ayarlarındaki host isolation response bölümünden kolayca ayarlayabiliyoruz.

Host isolation response, sadece daha önceki makalelerde belirttiğim izolasyon durumunda alınacak aksiyonları kapsar. Yani host failure ve partition durumları için bu ayarı kullanamazsınız.

Eğer bir hostunuz ayakta, fakat management network erişimi sağlanamıyor ise bu host üzerindeki sanal makinelerin diğer hostlar üzerinde nasıl yeniden başlatabileceğinizi seçecebileceğimiz kısım burası oluyor.

Bu ayarın kullanılabilmesi için HA ayarlarından Host Monitoring ayarının açık olması gerekir. Ayrıca bu ayarı cluster genelinde ya da her bir sanal makine için ayrı şekilde yapabilirsiniz.

vSphere HA Host Failure Response

Burada 3 seçenek bulunuyor;

  • Disabled
  • Power off and restart VMs
  • Shutdown and restart VMs

Disabled

Host izolasyonunda herhangi bir aksiyon alınmaz, eğer cluster genelinde aksiyon alınmasını istemiyor, sadece seçeceğiniz sanal makineler için diğer ayarları kullanmak istiyorsanız bu ayarı seçebilirsiniz. Sonrasında vm overrides kısmından istediğiniz sanal makinelerde diğer seçenekleri override edebilirsiniz.

Power off and restart VMs

Sanal makine ya da makineleri force shutdown yaparak diğer hostlar üzerinde yeniden açar.

Shutdown and restart VMs

Sanal makine ya da makineleri graceful shutdown yaparak diğer hostlar üzerinden yeniden açar. Sanal makinenin graceful shutdown yapılabilmesi için vmware tools yüklü olması gerekir. Eğer bu seçeneği kullanıyor ve sanal makine üzerinde vmware tools yüklü değil ise default olarak 300 saniye bekler ve force shutdown yaparak devam eder. Bekleme süresi advanced options kısmına das.isolationshutdowntimeout parametresindeki değeri güncelleyerek değiştirilebilir.

vSphere HA VM Restart Priority

vSphere HA için bir diğer önemli ayar, VM restart priority. Bu ayar vSphere HA tarafından restart tetiklendiğinde hangi sanal makinelerin hangi öncelikte açılacağını belirler. Bu özelliğe çalıştırdığınız iş yüklerinin birbirine olan bağımlılıkları sebebiyle kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; database sunucularınız uygulama sunucularından daha öncelikli açılabilir. Ya da DNS serverlarınız en önce açılacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Isolation Response için dikkat edilmesi gereken detaylar

Aynı cluster içerisinde yer alan tüm ESXi hostların, aynı shared datastorelara erişebilir durumda olması, ESXi sürümlerinin aynı olması ve clusterınızda en az 1 host kaybını kaldırabilecek seviyede kaynak olması gerekir. Bu zaten best practice olduğu için farklılıklar olması durumunda yaşanacakları yazma gereği duymuyorum.

Yalnız DRS üzerinde yazdığınız kurallar bazı durumlarda HA failover işlemlerindeki restartlara engel olabilir. Hızlı bir örnekle açıklamak gerekirse;

Clusterınızda 16 hostunuz ve 16 sanal makineden oluşan bir application clusterınız var. Eğer bu 16 sanal makine için must anti-affinity kuralı yazdıysanız ve 1 hostunuz down olursa bu host üzerindeki sanal makine diğer hostlar üzerinde açılmayacaktır. Çünkü DRS kuralında bu sanal makineler aynı host üzerinde çalışamaz kuralı var ve elinizde 15 host kaldı.

vSphere HA’in VM ve Application Monitoring konusu ile devam edeceğimiz bir sonraki makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Explore 2023

VMware Explore 2023, kurumsal uygulamalar, bulut mimarisi, altyapı, EUC, network ve güvenlik ile ilgilenenler de ...

VMware Power Actions 1.0

VMware Power Actions uzun zamandır takip ediyordum ve sonunda 1.0 sürümünün yayınlandığını görmek beni gerçekten ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: İçerik Korumalıdır !!