Zimbra Mail Sunucusunda Adres Listesini(GAL) Tüm Domainlere Paylaştırma

Merhaba

Bu makalemde Zimbra Mail Sunucumuz üzerinde birden fazla domain kullanıyor ve bütün kullanıcıların tüm domainler üzerindeki adres listesine erişmesini istiyor isek bunu tek komut ile nasıl gerçekleştireceğimizi anlatacağım.

Zimbra da aynı domain içerisindeki kullanıcılar her bir domain içerisinde GAL yani Global Address List olarak gruplanır. GAL ile kullanıcının mailin TO yani ALICI kısmında kullanıcıları çağırabilmesini sağlar. Şöyle ki bana mail atacak bir kişi to kısmına Fatih Solen yazdığında mail adresim direkt olarak getirilir. Eger aynı domain içerisinde ismi Fatih olan başka kimse yok ise Fatih yazması da yeterli olacaktır. Kısacası normal bir arama operasyonu diyebiliriz.

GAL varsayılan olarak her bir domain için ayrı tutulduğu gibi yine varsayılan olarak, bahsi geçen GAL’in sadece o domain üzerindeki kullanıcıların görebileceği şekilde ayarlıdır. Yani fatihsolen.com domainine sahip mail kullanıcıları yine fatihsolen.com domainindeki kullanıcıları görebilir.

Aşağıda belirttiğimiz komutu Zimbra sunucumuza ssh ile login olarak zimbra kullanıcısı ile girdiğimizde, Zimbra mail sunucumuz üzerindeki tüm domainlerde çalışan kullanıcılar yine tüm domainlerdeki kullanıcıları search edebilir hale gelecektir.

zmprov.mcf.zimbraGalInternalSearchBase.ROOT

Bu ayar A domaini hem A hemde B domainini görsün veya C domaini A domainini görsün fakat B domainini görmesin şeklinde çeşitlendirilerekte yapılandırılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Zimbra Mail Sunucusunda Toplu Hesap Oluşturma

Merhaba; Zimbra mail sunucumuza toplu hesap oluşturma işlemini çok detaya inmeden komut satırı ile nasıl ...

Zimbra 8 GA Çıktı

Uzun zamandır beklediğimiz Zimbra 8 GA sonunda çıktı. İlk göze çarpan tabii ki tasarımındaki değişiklik, fakat ...

Zimbra Nasıl Kurulur? (Fedora, Red Hat, Centos x86_64)

Açık kaynak yazılımlara yöneldiğimiz şu günlerde rakiplerine açık ara fark attığını gözlemlediğim, yönetimi, kullanımı kolay, ...

5 yorum

  1. Merhaba,

    En altta dediğiniz gibi ;

    “Bu ayar A domaini hem A hemde B domainini görsün veya C domaini A domainini görsün fakat B domainini görmesin şeklinde çeşitlendirilerekte yapılandırılabilir.”

    A domain i B ve C yi görsün ama C domain’i sadece B yi görsün için örnek kod verme şansınız var mı ?

    Teşekkürler.

  2. Adem Bey merhaba,

    Bu ayarı domain spesifik yapmak istiyorsanız aşağıdaki şekilde ilerlenmeniz gerekiyor. Benim makalede iletmiş olduğum ayar global config üzerinde. İlgili Örnek aşağıdadır.

    zmprov md [domainA] zimbraGalInternalSearchBase domainB
    zmprov md [domainA] zimbraGalInternalSearchBase domainC
    zmprov md [domainC] zimbraGalInternalSearchBase domainB

    Bilginize.

  3. Teşekkürler Fatih bey,

    Elinize ve Emeğinize sağlık.

  4. Fatih bey selamlar,

    Küçük işletmemiz için zimbra mail server sunucu kurdum ve aktif olarak testleri gerçekleştiriyorum. Testleri gerçekleştirirken zimbra admin panelden dağıtım listesi oluşturdum. Outlook ve web üzerinden mail geliyor. Mail gönderiyorum. Ancak dağıtım listesi ile ilgili olarak iki sorum var.

    adsoyad@firmaismi.com adresi dağıtım listesinde üye. Takma ad üzerinden mail gönderdiğimde adsoyad@firmaismi.com adına gönderildi, takmaad@firmaismi.com yazıyor. Bunu direk olarak takmaad@firmaismi.com olarak gösterebilir miyim?

    -ikinci sorum, firmanın mail adresi yada takma adreslerinde kayıtlı olmamasına rağmen outlook üzerinden deneme@firmaismi.com yazarak mail gönderimi yapılabiliyor. Bu durumu nasıl engelleyebilirim. Sadece kayıtlı veya üye grubundaki kişilerin mail göndermesini nasıl yapabilirim.

    bilgi iletebilirseniz çok makbule geçer. teşekkür ederim.

  5. Burak Bey selamlar,

    Ilk sorunuzun cozumune sendbehalfof yetkisi yerine alias icin sendas yetkisi vererek ulasabilirsiniz.

    Ikinci sorunuzda muhtemelen bu mail gonderimi yaptiginiz outlook ya da diger mail client test sunucunuz ile ayni subnette, zimbra mta networklerine baktiginizda sunucunun yer aldigi subnetin relay hakkina sahip oldugunu goreceksiniz. Bu kurulum sonrasi genel davranisidir. Tek sunucu uzerinde calisiyorsaniz mynetworks alaninda 127.0.0.1/8 ve sadece sunucunuzun ip adresi tanimli olmali. Eger multiserver kurulum yaptiysaniz diger sunuculari da kapsayacak sekilde bu guncellerseniz yasadiginiz durum ortadan kalkar. Bu alanda tanimladiginiz tum networkler icin relay hakki vermis olacaginizdan bu alani ihtiyacinizdan daha genis tutmamaniz gerekiyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.