VMware Photon OS

Son 1 senedir konteyner teknolojileri ile alakalı yazdığım makalelerde, bir şekilde bahsi geçen farklı konularda da bilgi aktarmaya çalışıyorum. Bu yazımda da VMware tarafından geliştirilen konteyner uygulamaları çalıştırmak üzere optimize edilmiş işletim sistemi olan Photon OS den bahsedeceğim.

Photon OS Nedir?

Eğer VMware ortamlarını yönetiyorsanız başlıca vCenter Server Appliance ürününde de daha önceden görmüş olabileceğiniz Photon OS, VMware tarafından geliştirilmesine rağmen açık kaynak kodlu bir konteyner işletim sistemidir.

Nasıl ki yıllardır sorunsuz ve güvenle kullandığımız ESXi sanal makinelerimize ev sahipliği yapıyor ise Photon OS’in de konteyner uygulamalarımız için aynı şekilde ev sahipliği yapacağını düşünüyorum.

Photon OS VMware vSphere üzerinde en iyi performansı verecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca kurulu hali ~512MB olan çok küçük boyutlara sahip, üzerinde yerleşik docker daemon bulunan, ayrıca konteyner orkestrasyonları için daha önceki makalelerimde bahsettiğim Apache Mesos ve Kubernetes ile birlikte de mükemmel çalışacak şekilde optimize edilmiştir.

Yine kernel tasarımı yapılırken maksimum güvenlik sağlanması, kolay yönetilen, güncelleme ve yama geçme işlemlerinin de çok hızlı ve basit yapılması da ön planda tutulmuştur.

Yalnızca x86 mimarisinde değil 3.0 sürümü ile birlikte ARM mimarisindeki işlemciler de çalışabilen Photon OS şu anda Amazon ECS, Google CE, Microsoft Azure üzerinde de sorunsuz şekilde kullanabilir durumda. Docker, Rocket ve Garden konteyner imajlarını da destekliyor.

Ayrıca yine VMware projesi olan konteyner ekosisteminin oturum açma otoritesi, sertifika sunucusu ve directory hizmetleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan Project Lightwave‘i de desteklemektedir.

Project Lightwave‘i lab ortamıma dahil ettikten sonra deneyimlerimi sizlerle de paylaşacağım.

Eğer konteyner uygulamalarınızı VMware Fusion ya da VMware Workstation üzerinde geliştiriyorsanız, uygulamanızı prod’a alma konusunda da büyük kolaylıklar sağlanıyor.

İşletim sistemi hakkında diğer detaylar

Paket yöneticisi olarak Red Hat paketleri kullanan linux dağıtımlarından alışık olacağınız dnf’in sadeleştirilmiş hali olan tdnf (tiny dandified yum) kullanılıyor. Servis yönetimi için yine çok alışık olduğumuz systemd 🙂 Yani linux sistem yöneticilerini bekleyen bir sürpriz yok.

Komut satırına gelecek olursak; çok basit, hızlı adapte olabileceğiniz bir sentaxa sahip pmd-cli (Photon Management Daemon) ile ihtiyacınız olabilecek her türlü management operasyonunu tamamlayabiliyorsunuz.

Daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki linkleri incelemenizi öneririm.

Photon OS Gitlab – https://vmware.github.io/photon
Photon OS 3.0 Dokümantasyonları – https://vmware.github.io/photon/assets/files/html/3.0/index.html
Photon OS Wiki – https://github.com/vmware/photon/wiki
Photon OS Güvenlik Yamaları- https://github.com/vmware/photon/wiki/Security-Advisories

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Explore 2023

VMware Explore 2023, kurumsal uygulamalar, bulut mimarisi, altyapı, EUC, network ve güvenlik ile ilgilenenler de ...

VMware Photon OS 5.0

Daha önceki makalelerimde detaylı değindiğim PhotonOS 5.0 sürümü yayınlandı. Bu sürüm ile birlikte gelen yenilikler ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.