VMware Tanzu Community Edition

VMware Tanzu Community Edition 4 Ekim 2021 tarihinde yapılan duyuru ile resmi olarak yayınlandı. Topluluk sürümü umarım benim kadar sizleri de heyecanlandırmıştır.

Son dönemde yazdığım makaleleri takip ettiyseniz VMware’in geliştirmeye başlayıp açık kaynak olarak dağıttığı bir çok ürün hakkında bilgi sahibi olmuşsunuzdur. Aslında bu ürünleri hepsi Kubernetes platformunu güçlendirmek adına yapılan çalışmaların bir parçasıydı.

İş yüklerinin konteyner haline dönüşmesinin ciddi hız kazandığı bu dönemde, kurumlar bir yandan uygulama/servis modernizasyonu için yatırım yaparken, bir yandan da henüz tam anlamıyla kullanamadığı platformlar için ciddi lisans yükleri ile karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle platform lisans maliyetinden kaçınmak adına, modernizasyon projeleri olgunlaşana veya tamamlanana kadar VMware Tanzu vb. ücretli platformlar yerine, native kubernetes veya docker üzerinde çalışmayı tercih ediyorlar.

Kurumların bu gelişim sürecinde lisans maliyetinden kaçınması, ürünlerin kullanım yaygınlığını olumsuz yönde etkiliyor. Yaygınlık ne kadar az ise ürünlerin olgunlaşması da o kadar uzun zaman alıyor.

Topluluk sürümleri ürün kullanımını yaygınlaştırır, daha fazla kullanıcı daha fazla bug’ın tespitini sağlayarak daha stabil bir ürün ortaya çıkartırken, herkesin kaynak gelişimine katkı sağlayabiliyor olması da gelişimi hızlandırır.

VMware Tanzu ve Tanzu Community Edition arasındaki farklar neler?

İki sürüm arasındaki tek fark her topluluk sürümünde olduğu gibi, Community Edition kullanmanız durumunda üretici desteği alamıyor olmanız. Bu kaçınılmaz fark haricinde, topluluk sürümünde mevcut özelliklerde hiç bir limit bulunmuyor. Özellik olarak Tanzu Community Edition da Basic, Standard ve Advanced sürümlerinde yer alan özelliklerin büyük bir çoğunluğu mevcut. Aşağıdaki şemada kısmen, en altta paylaşacağım karşılaştırma tablosundan da detaylı olarak farkları görebilirsiniz.

Tanzu Community Edition hangi amaçla kullanılabilir?

Topluluk sürümü kişisel olarak ürünün öğrenilmesi adına en değerli fırsat. Kurumlar için ise makalemin giriş kısmında bahsettiğim, uygulama/servis modernizasyonu tamamlanıp üretime taşınana kadar bence mutlaka kullanılması gereken bir model. Yine yukarıda bahsettiğim, lisanslı bir çözüme geçerken karşılacağınız yeniden kurulum vb. fazladan iş yüklerinden de sizi kurtarıyor. Sadece üretim ortamında lisanslı sürüm kullanıp, geliştirme ve test için topluluk sürümü kullanmaya devam edilebilir. Üretici desteğine hiç ihtiyacım olmaz, SLA kaygım yok diyorsanız isterdiğiniz her ortamda kullanabilirsiniz. 🙂

Hangi ortamlara kurabilirim?

vSphere ortamınıza, Amazon AWS veya Azure platformlarına da çok hızlı şekilde kurulum yapabilirsiniz. Ayrıca Mac, Windows, Linux farketmeksizin kendi bilgisayarınızda da kurulum yapabilirsiniz. (Docker üzerinde)

Konu ile ilgili faydalı bağlantılar;

Proje sayfası; https://tanzucommunityedition.io/

Tüm sürümlerin karşılaştırma tablosu için; https://tanzu.vmware.com/tanzu/compare

Github adresi; https://github.com/vmware-tanzu/community-edition

Tanzu Developer Center / Hands-on workshops; https://tanzu.vmware.com/developer/workshops/

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Photon OS 5.0

Daha önceki makalelerimde detaylı değindiğim PhotonOS 5.0 sürümü yayınlandı. Bu sürüm ile birlikte gelen yenilikler ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

VMware vSAN 8 Neler Yeni?

VMware Explore 2022 da vSphere 8 ile birlikte vSAN 8 de duyuruldu. vSAN 8 ile ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.