VMware vSphere 6.5 Duyuruldu

Bu sene de İspanya VMWorld 2016 Europe da VMware vSphere 6.5 sürümü duyurulmuştu. VMware Beta Program üyesi olduğum için ben yeni sürümü tecrübe etme fırsatı buldum fakat Beta Program kuralları gereği ekran görüntüsü, kurulum vb. detayları paylaşamıyorum. Bu arada çıkış tarihi ile sürekli dedikodular dolaşıyor, vExpert kanalından aldığım bilgi 2016’nın son çeyreğinde herhangi bir zamanda çıkacak (net tarih yok) 2017 senesine sarkması söz konusu değil. Geri bildirimlerimi ve önerilerimi paylaştım, gelen yenilikler ile alakalı sık kullanılacak bir kaç detay ile ilgili notları paylaşmak istedim.

Bu arada kurulum dökümanı koymam konusunda çok sayıda mail alıyorum, ilgilenen arkadaşlara çok teşekkür ederim. Yalnız çok vakit bulamıyorum ama yeni sürüm çıktıktan sonra kurulum ve konfigürasyon tarafında da makale yazmaya çalışacağım.

vCenter Appliance tarafında bir hayli iyileştirme ve kolaylık getirilmiş. Örnekle Windows üzerine kurulu vCenter Serverı VCSAe migrate edebiliyorsunuz.(vCenter 6.0u2m sürümünde de yapılabiliyor)  Arayüzde VCSA’i daha derinlemesine izleyebileceğiniz geliştirmeler yapılmış.

VCSA 6,5 ile native HA desteği getirilmiş, bu özellik ile active, passive ve witness nodelar kullanabiliyorsunuz.

vCenter 6.5 ile tümleşik bir yedekleme modülü de bulunuyor.

HTML5 arayüz gerçekten hızlı ve stabil çalışıyor ayrıca herhangi bir eklenti vb. yüklemesine de ihtiyaç duymuyor dolayısı ile işletim sisteminden bağımsızlaşıyor, yalnızca güncel bir browser yeterli, bu arada eski vSphere Web Client (Flash) bir süre daha kullanılabilir olacakmış.

Benim beklediğim özellik vSphere Update Manager’ın VCSAe tam entegre olmasıydı o da 6.5 sürümü ile tamamlanmış. Bundan sonra Windows üzerinde çalışan vCenterlar büyük ölçüde azalacaktır.

Bu sürümde güvenlik tarafına da ağırlık verilmiş, çok test etme şansım olmadı ama vm bazında işletim sistemi bağımsız disk şifreleme yapabiliyorsunuz. vMotion trafiğini de şifreleyebiliyorsunuz. Sanal makinelerde SecureBoot kullanabiliyorsunuz.(EFI firmware olması gerekiyor) Loglama tarafında da daha detaylı görülebilirlik sağlanmış. Örnekle artık bir sanal makine reconfigure edildiğinde hangi alanların ne şekilde değiştirildiği de loglanıyor.

VMware HA tarafına Quarantine Mode adında bir durum daha eklenmiş, HA restart anında restart sıralamasını detaylı kurallar ile ayarlayabiliyorsunuz. HA admission control tarafında arayüzdeki ayarlar basitleştirilerek daha anlaşılır olmuş, eski ekran yeterli bilgisi olmayan kullanıcılarda yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyordu.

DRS tarafında yine ayar ekranı basitleştirilmiş ve daha anlaşılır bir hale getirilmiş, gelişmiş ayarlar kısmında daha çok detaya dokunabiliyorsunuz ve artık 25 adetten fazla metriği inceleyerek çok daha iyi optimizasyon yapabiliyor.

Storage IO Control ayarı artık Storage Base Policy Management frameworkü üzerinden yapılacakmış, önce policyler tanımlayacak ve bu policyleri sanal makinelere uygulayabileceğiz.

Developerlar için API Explorer gelmiş, bu ekran geliştirme amaçlı olduğu kadar otomasyon içinde kullanılabilir. Bu ekran ayrıca yazılan dizileri test etme şansı da veriyor.

Bilgilerinize.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Explore 2023

VMware Explore 2023, kurumsal uygulamalar, bulut mimarisi, altyapı, EUC, network ve güvenlik ile ilgilenenler de ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

VMware vSAN 8 Neler Yeni?

VMware Explore 2022 da vSphere 8 ile birlikte vSAN 8 de duyuruldu. vSAN 8 ile ...

4 yorum

  1. Merhaba,

    Esxi 5.5 kullanıyorum.

    Sürekli Unexpected Character hatası vermeye başladı.

    Bu sebeple 6.5 e güncellemek istiyorum.

    Bu işlemi server ile ilgilenen datacenter yetkilileri yapacak. Fakat güncellemeden sonra sanal makineler çalışır mı çalışmaz mı tereddüt içerisindeyim.

    Ne şekilde bir yol izlenmesi gerekiyor?

    Şu anki lisansım sınırsız ama bana 6.5 e güncellemem durumunda 1 yıl gibi süreli bir lisanstan bahsettiler.

    Lisans durumu tam olarak ne şekildedir?

    İzlemem gereken yol nedir yardımcı olursanız sevinirim.

  2. Onur Bey merhaba

    Aldığınız hata C# Client üzerinde görülen .net ile ilgili bir hata gibi duruyor eğer öyle ise c# client tarafından üretilen production’a etkisi olmayacak bir hatadır diyebiliriz. Hatayı daha detaylı paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışayım. Ek olarak belirtmek isterim ki C# Client’ın artık desteği sona erdi, bu nedenle yeni gelen .net güncellemeleri bazı sorunlar çıkarabilir.

    Eğer 6.5 sürümüne çıkacaksanız öncelikle yine bu blogda yer alan donanım uyumluluğu makalesine bir göz atıp, elinizdeki donanım ile bu sürümün uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Şahsi görüşüm 6.5 sürümü için biraz daha beklemeniz yönünde olacaktır, henüz yeni ve major yenilikler gelen bir sürüm olduğunda olası bug vb. durumlardan ilk etkilenenlerden olmayın.

    Eğer operasyonu DC yetkilileri yapacak ise gereken prosedürleri onların bildiğini düşünerek 5.5 tan 6.5’a geçiş ile alakalı diğer detayları paylaşmayacağım. Gereken prosedürler ve uyumluluk vb. ön kontroller yapılırsa sanal makinelerin çalışabilirliği ile alakalı sorun olmayacaktır.

    Bu arada 6.5 sürümünde windows üzerinde çalışan c# client kullanılamaz, tamamen web üzerinden yönetim sağlamanız gerekir. HTML5 ve Flash olarak iki farklı web client alternatifi mevcut.

    VMware lisanslaması sunucularınızın üzerinde bulunan aktif işlemci soketine göre yapılır, aldığınız lisans ömürlüktür fakat yeni sürüm ve support için lisans yenilemesi yaparsınız. Azami 2 cpulu 3 hosta kadar olan essential kit lisans paketleri de mevcut. Eğer elinizde hali hazırda lisans mevcut ise size bahsedilen lisans alımı support ve subscription yenilemesi içindir.

    Bilginize, iyi çalışmalar.

  3. Merhabalar İyi Çalışmalar
    Esxi 6.5 free versiyon kurudum şirketteki sunucuya yarın birgün sorun olurmu lisans konusunda gol yememek adına bu lisanslarla ilgili bir makale yazı var mı acaba

  4. Berk Merhaba

    Free version lisans konusunda bir sorun oluşturmaz, ileride bir külfet çıkarmaz. Yalnız free esxi limitasyonları sebebiyle production ortamlarda kullanmak pek önereceğim bir durum değil.

    Bilginize, iyi çalışmalar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.