VMware vSphere HA #1 Nasıl Çalışır?

Sizlerden gelen soruların büyük bir çoğunluğu vSphere HA ve DRS ile alakalı olduğundan; bu konular için güncel, detaylı makaleler serisi ile Türkçe kaynak oluşturmaya çalışacağım. Bu seriye vSphere HA’i anlatarak başlayacağım, daha okunabilir olması için parçalar halinde yayınlayacağım her makalenin altından bir sonraki makaleye geçebilirsiniz.

VMware vSphere HA Nedir?

vSphere HA (High Availability), en basit şekilde anlatmak gerekirse; ESXi hostlardan oluşan bir Cluster içerisindeki hostlarınızdan bir ya da birden fazlasının hizmet veremez hale gelmesi durumunda problemli host veya hostlar üzerindeki sanal makinelerinizin, aynı cluster içerisinde hizmet verebilir durumdaki diğer hostlar üzerinde yeniden başlatılmasını sağlayan mekanızmadır.

Burada hostun hizmet veremez hale gelmesini aşağıdaki şekilde örneklendirebiliriz;

  • Hostun enerjisinin kesilmesi
  • Hostun network erişiminin kısmen ya da tamamen kesilmesi
  • Hostun storage erişiminin kısmen ya da tamamen kesilmesi
  • Donanım arızaları

VMware vSphere HA Ne Değildir?

vSphere HA, host hatalarında kesintiyi minimuma indirmek için tasarlanmıştır. Yani HA kullanıyorsak sanal makineler nazarında sıfır kesinti söz konusu değildir. HA aktif iken hostlardan birinde sorun olması durumunda üzerindeki sanal makineler varsayılan olarak 30 saniye + sanal makinenin restart süresi kadar bir kesintiye uğrayacaktır.

VMware vSphere HA

Örneğin; bir hostun enerjisini kestiğinizde o host üzerindeki memory tamamen silinecektir. (PMem ya da NVM olarak bilinen teknolojiler hariç.) Bu host üzerindeki sanal makinelerin ayakta kalması mümkün olmadığından, diğer hostlar üzerinde yeniden açılacaktır.

Peki kesinti olacak ise vSphere HA’i neden kullanmalıyız ? Prod ortamlarında sanal makineleriniz üzerindeki iş yüklerini zaten clustered olarak konumlandırmanız gerekir. Bu iş yüklerinin çalıştığı sanal makinelerin cluster nodelarını da farklı VMware ESXi hostlar ya da VMware Clusterlar üzerine dağıtarak servis kesintisini sıfıra indirirsiniz. Restart olan application cluster node ~1 dakika içerisinde tekrar açılacağından, insan müdahalesi olmaksızın, yedekliliği kısa sürede tekrar sağlamış olursunuz. Aynı cluster içerisindeki sanal makinelerinizin farklı hostlar üzerinde ya da aynı host üzerinde çalışmamasını istiyorsanız VMware DRS özelliğini bunu sizin için dinamik ve otomatik olarak sağlayabilirsiniz. DRS konusuna daha sonra detaylı şekilde değineceğiz.

Eğer bir standalone makineniz var ve bunu kesintisiz olarak korumak istiyorsanız VMware Fault Tolerance özelliğini kullanmanız gerekir. Bu özellik bir sanal makineyi aktif olarak başka bir host üzerinde de yedekler ve host problemlerinde kesintisiz bir koruma sağlar. Yalnız bu özelliğin cpu core sayısı gibi bir takım limitasyonları mevcut.

VMware vSphere HA Nasıl Çalışır?

Bir vSphere Cluster üzerinde HA özelliğini aktif hale getirdiğinizde, hostlarınız üzerindeki HA agentları aktif gelecektir. Bu clusterda yer alan hostlardan bir tanesi de otomatik olarak master (primary) olarak seçilecektir. Diğer tüm hostlar slave (secondary) olarak kalır.

Primary Host

Birincil host bu cluster içerisindeki tüm ikincil hostları izlemek ile yükümlüdür. Eğer ikincil hostlardan birinde sorun olur ise birincil host sorunlu host üzerindeki sanal makinelerin diğer hostlar üzerinde yeniden açılıp açılamayacağına karar verir. Buradan da anlaşılacağı üzere birincil host aslında tüm sanal makinelerin çalışıp çalışmadığını da kontrol eder. Son olarak birincil host vCenter Server management interface olarak davranır ve clusterın sağlık durumunu raporlar.

Secondary Hosts

İkincil hostlar, üzerinde çalıştırdıkları sanal makineleri ve onların durumlarını birincil hosta bildirmekle yükümlüdürler. Kısacası birincil hostun işini yapabilmesi için gereken veriyi sağlayan hostlar ikincil hostlardır.

Birincil hostun erişilemez duruma gelirse ne olur?
Operasyonel hiç bir etkisi olmaz, otomatik olarak ikincil nodelardan biri birincil olarak seçilir.

Burada hostlarınızın hangisinin birincil hangisinin ikincil seçildiğine takılmanıza gerek yok. Genellikle üzerinde en fazla datastore mountu olan host primary (birincil) olarak seçilir. Yalnız, çok istisnai durumlar haricinde sağlıklı bir cluster altındaki tüm hostların konfigürasyon, network, datastore bağlantıları vb. eşlenik durumda olması gerekir. Bu durumda HA özelliği her aktif edildiğinde rastgele bir hostu primary olarak seçecektir.

vSphere HA’in host hata algılama ve Proactive HA konularıyla devam edeceğimiz bir sonraki makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VMware Explore 2023

VMware Explore 2023, kurumsal uygulamalar, bulut mimarisi, altyapı, EUC, network ve güvenlik ile ilgilenenler de ...

VMware Power Actions 1.0

VMware Power Actions uzun zamandır takip ediyordum ve sonunda 1.0 sürümünün yayınlandığını görmek beni gerçekten ...

VMware Tanzu – Storage

Bir önceki yazımda kubernetes platformları storage konseptleri hakkında temel bilgiler paylaşmıştım. Bu yazımda da Tanzu ...

Kubernetes Platformları – Storage

Bu makalemde kubernetes platformlarında kullanılan depolama çözümleri ile ilgili temel bilgi ktarmaya çalışacağım. VMware Tanzu ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.